Рибата трябва да бъде почистена добре преди приготвянето й. Снимки Chef Димитър Боев

Рибата трябва да бъде почистена добре преди приготвянето й. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Пъстърва с лук и домати
 

Необходими продукти

1 пъстърва

 

За плънката

100 гр. лук

50 гр. чери домати

скилидка чесън

мащерка, сол, олио

магданоз, черен пипер

 

За гарнитурата

200 гр. спанак

20 гр. сушени домати

скилидка чесън

олио, мащерка, сол, пипер

 

Начин на приготвяне

Най-важното е пъстървата да се изчисти добре от костите. Целта е да се започне с премахването на средната кост и главата. След това е по-лесно да се изчистят и останалите малки костици от двете страни на рибата.

За плънката

Нарежете лука на филийки и го карамелизирайте в тиган с малко мазнина. Прибавете нарязания на филийки чесън и изчакайте той да хване коричка. Когато лукът е готов, прибавете нарязаните на кръгчета чери домати. Гответе плънката за около 5 до 8 минути на среден огън. Охладете, овкусете с подправки и прибавете нарязания на ситно магданоз.

Осолете рибата отвътре и я напълнете с плънката. Не забравяйте да намажете рибата с олио преди да я пъхнете в предварително загрята фурна. Пече се на 190 градуса за около 11 минути.

Гарнитурата пригответе по следния начин. В загрят тиган изпържете чесъна до златисто. Добавете сушените домати и спанака и гответе не повече от 2 минути. Овкусете с подправки пожелание.

Готова риба сервирайте в чиния върху гарнитурата. Поръсете с едра сол и се насладете на вкусно рибено ястие! Добър апетит!

Галерия