Водолази и камери ще търсят бедстващите моряци край Емине

министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков.

 

 

Спасителната операция продължава и днес. В нея участват катери на "Морска администрация", Гранична полиция и Военноморските сили, както и търговски кораби. Пуснат е и хеликоптер, който също претърсва района. 

"Бедстващите моряци са млади момчета на възраст от 18 до 24 години. Надяваме се, че те ще издържат във водата", каза още министър Цветков. По негови данни, двама души от екипажа са починали вероятно още при сблъсъка между двата кораба. 

"Всички разходи по спасителната операция са за сметка на българската страна, тъй като става въпрос за спасяване на човешки животи", каза още транспортният министър. Той посочи, че са осигурени всички възможни средства, за да се направи ефективно търсене. Спасителната операция ще продължи поне два пъти по-дълго над теоретичното време, в което моряците могат да оцелеят, каза още Цветков. Директорът на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски остава във Варна, за да координира спасителните действия. 

Петима души от потъналия кораб край Емине са спасени. Информацията е, че те нямат сериозна нужда от медицински помощ, заяви Александър Цветков. По негови данни, спасените са: капитана на кораба, главния механик, втори механик и двама моряци. Потъналият кораб "Карим I" е със сирийски собственик и е регистриран в Сиера Леоне.

 

 

Днес+