Връчват годишните награди на БФБ , отличаващи най-добрите постижения, свързани с опазване и популяризиране на биоразнообразието, решаване на определени проблеми и промяна на обществените нагласи в тази област.

 

В тази специална за биоразнообразието година бяха събрани 55 номинации и номинирани над 40 различни личности, кампании, организации и институции в 6-те обявени категории:

Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието

Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Най-добро управление на защитена природна територия

Дарение/дарител в областта на биоразнообразието

Доброволец за природата

Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

Журито, което оценява постъпилите номинации, обичайно включва личности извън сферата на природозащитата, но с отношение и позиция по темата. Тази година обаче имаше едно изключение – Жеко Спиридонов, който е първият носител на Наградата за цялостен принос за опазване на природата през 2006 г. Освен него в журито се включиха д-р Румяна Стоилова – Директор на Института за изследвания на обществата и знанието към БАН, Петя Шереметова, PR от Intelday Solutions и Албена Пино – носител на наградата за най-добър журналистически материал през 2007 г.

Кой и защо беше избран ще стана ясно на награждаването на 19 декември 2010 г. (неделя) от 13:00 часа в галерия „Снежана” в София (ул. Денкоглу № 30 - на ъгъла с бул. Витоша).