Bitka

Bitka

Във Варна правят възстановка на Битката на народите

на 10.11.1444 г. Надсловът на честването е "Последната битка на краля". Ще бъде разказано за похода на Владислав III Ягело и Янош Хунияди срещу Османската империя - в действителност последен кръстоносен поход на средновековна Европа; - за причините, довели до трагичният му завършек; за войските, участвали в него, и за хода на битката. Ще се демонстрират средновековни доспехи, въоръжение и начините за боравене с тях. Както и в предишните издания на възстановката, членовете на сдружението и техни гости ще представят финалният етап от сражението - смъртта на младият полско-унгарски крал от ръцете на еничарите и опожаряването на чешкото укрепление, прикрило отстъплението на Янош Хунияди. В ролята на Владислав ще се превъплъти студентът от София Стефан Славов, а в тази на султан Мурад II - бургаският офицер Борис Бедросов. 
Владислав III Ягело остава в историята с прозвището Варненчик, след като едва двадесет годишен губи живота си на бойното поле край Варна. През 1434 година той наследява полският престол, а шест години по-късно, с помощта на прославеният унгарски военачалник Янош Хунияди, е избран и за владетел на Унгария. Походът, организиран от двамата и благословен от папата, е последният реализиран опит за обединение на християнска Европа срещу османската инвазия. 
Сдружение "Чигот - исторически възстановки" е регистрирано през 2004-та година с основна цел възкресяване на българската средновековна история. Членовете му се занимават с изучаване и реконструиране на всички аспекти от старинния български бит - занаяти, военно дело, облекло, обичаи - както и популяризирането им в страната и чужбина. Възстановката "Последната битка на краля" е най-мащабното мероприятие, организирано от сдружението и единствено с чисто военна насоченост.

Днес+