Ученици от Търговската гимназия показват как се прави бизнес

фирми, които са съсдадени в учебното заведение и функционират успешно второ десетилетие. "Началото е поставено през 1992 година в рамките на българо-австрийски образователен проект, в който е включена и нашата гимназия", каза директорката Радка Панова. В днешната презентация се включиха ученици от 11 клас с фирмите, в които работят. "Всичко е реално. Учениците работят в реално време и правят това, което се прави в една фирма, за да е успешна тя - осъществяване на контакти, сделки, маркетинг, счетоводство, дистрибуция. Само стоката и парите са виртуални. С тези фирми ще се представим и в рамките на Пловдивския панаир", каза още директорката на гимназията.

 

Учениците, които се обячават в гимназията се подготвят, когато станат 11 клас да е включат във фирмите.

На изложението днес бяха презентирани десетина фирма. "Хензел и Гретел" ООД се занимава с търговия на захарни и шоколадови изделия. Фирмата е създадена през 2000 година. В момента тя се управлява от ученичката Силвия Петрова.

През 1999 година е създадена "Крали Марко", която има пет отдела и се занимава с дистрибуция на мляко и млечни продукти. Фирмата разполага със собствен транспорт и добре оборудвана база.

Представителите на всички фирми презентираха дружествата си и тяхната дейност, както и действията си за развитието и бъдещото им.

На изложението в училището имаше и сватбена агенция "Алиса", която предлага услуги на всички младоженци. Бе представен и "Круиз фантазия" за желаещите да пътуват и дестинациите, които биха си избрали. Сред фирмите е и сладкарската "Захарино".