Художникът ще покаже 50 свои творби в изложбата. Снимка Архив Черноморие-бг

Художникът ще покаже 50 свои творби в изложбата. Снимка Архив Черноморие-бг

Йордан Маринов ще празнува 80-тия си рожден ден с изложба. Тя ще бъде открита на 8-ми октомври в 18.00 часа в залата на Дружеството на бургаските художници. Художникът ще подреди над 50 творби. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас по повод годишнината на художника, която той ще отбележи на 15-ти октомври.

Гостите ще могат да видят многоликия творчески свят на Маринов от първите му портрети, които датират от 1973-1974 година, посветени на семейството до завършената само преди дни "Лодка в морето", която поетично разказва за връзката между водата и земята. Всички картини в залата се обединяват от темата "Ничие море". Тя хрумва на художника от старите моряшки лафове, че морето не може да се опитоми и не принадлежи на никой.

За селекцията и корирането на иложбата до него са най-верните му спътници - Йордан Ангелов и Йордан Петров, които съпреживяват радостта от специалното събитие.

Йордан Маринов е увековечил изкуството си, като част от десетки емблематични сгради в Бургас и страната, сред които: Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров", Турското консулство и Ритуална зала "Вардар". Негова мозайка и фреска има на фасадата на СУ "Добри Чинтулов".

Сред емблематичните му творби е "Пясъчен часовник", която той създава специално за стадион "Лужники" в Москва, Русия и още много мозайки и фрески по училища, хотели, административни сгради в цялата страна. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Изложбите му извън страната наброяват десетки, сред тях са: Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Холандия, Сърбия, САЩ, Турция и Япония – Осака.

"Не обичам да се правя на важен. Винаги съм бил искрен с моята публика и колегите ми. Това е моята запазена марка, не мога да изневеря на инстинктите си, оставам верен на класиката, на сюжета. Тази изложба я чакам цял живот", споделя Маринов, който е част от триото Йордановци. Те са колоритното събитие в културната програма на Бургас, на всеки 6-ти януари, Богоявление, в продължение на 25 години.

Галерия