DSC_8724

DSC_8724

Йордан Петров стана художник на 2014 г. Той спечели престижното отличие в оспорваната конкуренция с другите двама номинирани - Дора Славова и Добрин Вътев. "Една такава оценка не е само обществена, но и на колегите. Тя е в резултат на това, че си бил забелязан и оценен от хора, вътре в занаята", каза пред сайт Черноморие Петров. Майсторът на четката припомни, че оценка от страна на гилдията, която по принцип трудно признава творческите заслуги на другите, си  е истински успех.

Награждаването бе днес в 13.00 ч. преди откриването на изложбата "Никулден - 2014". Живопис, графика и пластика показват в експозицията 82 бургаски творци .Те могат да се видят до месец в изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22. Освен наградата "Художник на годината" Данчо Петров получи плакет, връчен му от новия областен управител Вълчо Чолаков. Губернаторът обеща творбите на хората на изкуството да бъдат показани не само в Бургас, но и в други градове на областта.
На церемонията Дружеството на бургаските художници не забрави да поздрави публично и юбилярите в гилдията. Тази година 80 години навърши Тодор Евгениев, 70 години -  Тодор Кехайов, 70 години - мариниста Йордан Петров,40 години творческа дейност отбелязва Анета Карабашева. На 16-ти декември с юбилейна изложба живопис ще зарадва своите фенове Райна Рачева. Експозицията се открива навръх 75-годишния й рожден ден в галерия "Петко Задгорски".
Бе припомнено, че бургаската арт общественост отбелязва и 90 години от рождението на Георги Баев - Джурлата. По традиция на 6 декември се обявява не само носителя на зданието "Художник на годината", а и на "Бург на годината". За втора поредна година отличието отиде при Петър Алексиев - ръководител на детска футболна школа "Звездичка". Треньорът получи отличието заедно със своите възпитаници. С плакет ги дари областният управител Вълчо Чолаков. На този Никулден продължи традицията от миналата година да се връчва и наградата "Завърнал се млад бургазлия". Тази година призът е за Филип Стоянов, които се дипломира в Бирмингамския университет, но предпочита да работи и живее в родния Бургас.Той отправи пожелание към тези, които завършват образованието си в чужбина да се върнат в Родината.