nat

nat

За 5 мин. ОбС - Бургас реши: Интернатът става училище

на Бургас да вземат решение за съдбата на сградата на бившия интернат "Александър Георгиев - Коджакафалията". Там ще се помещава ново основно училище, което ще носи името на Коджакафалията. Предложението е на Община - Бургас. Искането за разкриването на училището е мотивирано с увеличаващия се брой на първокласниците и липсата на достатъчно места в учебните заведения в центъра на града.

Докладната записка, входирана от кмета на Общината Димитър Николов, бе приета с 40 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се".

Съгласно предложението на администрацията, училището ще се ръководи от директор и един заместник-директор. Учителите в полудневни подготвителни групи ще бъдат двама, началните учители - двама, прогимназиалните учители - 10, магистри – 16 с ІІ и ІІІ професионална квалификационна степен.  

Финансовото осигуряване на новото Основно училище "Александър Георгиев – Коджакафалията" ще бъде предвидено от бюджета на Община - Бургас за периода от 1-и януари 2017 г. до 31-и декември 2017 г., след което училището ще получава финансови средства по Формулата за разпределение на средствата по единните разходни стандарти за 2018 година.

Разпоредбата на чл. 310, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование предвижда училищата да се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката след решение на Общинския съвет.

Допреди няколко години в интерната живееха сираци и деца, които са изоставени от родителите си. С влизане в сила на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" децата бяха изведени от интерната и настанени в новоизградени центрове в града.