Към днешна дата 313 души са хоспитализирани в болници в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие-бг

Към днешна дата 313 души са хоспитализирани в болници в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие-бг

За пореден път излекувани от COVID-19 продължават с дни да стоят в системата на Единния информационен портал като активни. Това показа проверка на "Черноморие". Причината е недостигът на кадри в Регионалните здравни инспекции в цялата страна. Служителите на РЗИ вкарват в системата заразените, но излекуваните никой не бърза да отпише. Това явление се наблюдава за пореден път и то винаги в условията на скок на новите положителни случаи.

Първият път, когато установихме, че хиляди българи, които вече са здрави, реално продължават да стоят в системата като активни (болни) беше в края на 2020 година. Тогава беше и първата сериозна вълна на нови случаи.

3807 българи с COVID-19 в неизвестност

След като направихме тази констатация, използвайки математечески модел и засичайки броя на новозаразени, броя на постъпили в болница, броя на починали и броя на излекувани, направихме запитване до Министерството на здравеопазването. На въпроса ни, какво е станало с тези хора, за които няма официална информация, къде са (те не се водят излекувани, не се водят починали, не фигурират в болниците б.а.) от здравното ведомство тогава ни отговориха така:

"Министерство на здравеопазването извърши проверка, при която се установи, че няма липсващи данни в Националната информационна система за борба с COVID-19. Поради натовареността и недостигът на кадри в Регионалните здравни инспекции има известно забавяне при отразяването на случаите при преминал период на карантина, особено сега когато броят на случаите расте непрекъснато.

Регионалните здравни инспекции полагат усилия подобни разминавания да бъдат сведени до минимум, за да продължим да представяме актуална статистика за развитието на COVID-19 в страната" (виж втората снимка).

Заради недостиг на кадри, крият реалния брой излекувани от COVID-19

В края на миналата година ситуацията се повтори. Пак с помощта на отворените данни, които са достъпни в Единния информационен портал и чрез математически модел установихме, че средният брой дни на лечение е 34,42 дни. Това означава, че хората, които са прекарали болестта в домашни условия и са били карантинирани за 14 дни са продължили да се водят активни в системата за по-дълъг период. Така напрактика става натрупване на броя на активните случаи в системата и техният бройт от доста време насам сериозно върви нагоре. Задържането за над 14 дни на повече активни случаи е или тенденциозно, или показва, че кризата в системата на РЗИ се задълбочава, заради малкият брой служители ангажирани с регистрирането и отписването на хора дали положителен тест за COVID-19.

Заради недостиг на кадри, излекувани от COVID-19 стоят с дни в системата, като активни

От 11-ти януари тази година карантината за заразени бе намалена от 14 на 10 дни, карантината за контактни - от 10 на 7 дни. Със същата заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. Въпреки намалените срокове на лечение, в системата ясно се вижда как хора, които са били заразени продължават да стоят като активни доста време, след като им е изтекла карантината.

Последната справка на "Черноморие" за изминалите два месеца показва, че минималният брой на лечение на пациент, който е регистриран в системата на РЗИ като положителен с корона вирусна инфекция е 27 дни, а максималният - 62 дни. Средната продължителност на лечение на пациент е около 32 дни (виж графиката).