Натискът върху здравната система продължава втора година. Снимка Черноморие-бг

Натискът върху здравната система продължава втора година. Снимка Черноморие-бг

Заради недостиг на кадри в Регионалните здравни инспекции в цялата страна, хора, които са излекувани след заразяване с COVID-19 продължават да стоят с дни в системата, като активни. Още в края на миналата година проверка на "Черноморие" установи, че хиляди българи, които вече са здрави, реално продължават да стоят в системата като активни (болни).

Първият текст по темата излезе на 4-ти ноември миналата година.

3807 българи с COVID-19 в неизвестност

След като направихме тази констатация, използвайки математечески модел и засичайки броя на новозаразени, броя на постъпили в болница, броя на починали и броя на излекувани, направихме запитване до Министерството на здравеопазването. На въпроса ни, какво е станало с тези хора, за които няма официална информация, къде са (те не се водят излекувани, не се водят починали, не фигурират в болниците б.а.) от здравното ведомство тогава ни отговориха така:

"Министерство на здравеопазването извърши проверка, при която се установи, че няма липсващи данни в Националната информационна система за борба с COVID-19. Поради натовареността и недостигът на кадри в Регионалните здравни инспекции има известно забавяне при отразяването на случаите при преминал период на карантина, особено сега когато броят на случаите расте непрекъснато.

Регионалните здравни инспекции полагат усилия подобни разминавания да бъдат сведени до минимум, за да продължим да представяме актуална статистика за развитието на COVID-19 в страната" (виж втората снимка).

Заради недостиг на кадри, крият реалния брой излекувани от COVID-19

Година по-късно ситуацията се повтаря. Броят на хората, които влизат в системата се разминава сериозно с тези, които излизат. Използвахме отново математическия модел за периода и официалните данни за COVID-19 от юли 2020 до 27 октомври 2021 година. Излиза, че минималният брой на лечение на пациент, който е регистриран в системата на РЗИ като положителен с корона вирусна инфекция е 19 дни, а максималният - 76 дни. Средният брой дни на лечение е 34,42 дни. Това означава, че хората, които са прекарали болестта в домашни условия и са били карантинирани за 14 дни са продължили да се водят активни в системата за по-дълъг период. Така напрактика става натрупване на броя на активните случаи в системата и техният бройт от доста време насам сериозно върви нагоре. Задържането за над 14 дни на повече активни случаи е или тенденциозно, или показва, че кризата в системата на РЗИ се задълбочава, заради малкият брой служители ангажирани с регистрирането и отписването на хора дали положителен тест за COVID-19.

Галерия