Забраниха движението на животни и в община Бургас В заседанието на комисията участваха представители на общинска администрация, кметове и кметски наместници от населените места в общината, специалисти от Регионална ветеринарномедицинска служба, Горско стопанство и Ловно-рибарски съюз – Бургас.

 

Кметовете, кметските наместници на населени места и главни специалисти от кварталите на Бургас трябва да сведат до знанието на населението мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта шап по чифтокопитните животни, залегнали в Заповед № РД 10-3/06.01.2011 год. на областен управител на Област Бургас, както и да извършат регистрация на възприемчивите към шап животни - говеда, овце, кози и свине, и в срок до 24 януари и да предоставят списъците на официалните ветеринарни лекари.

Собствениците на животновъдни обекти да предприемат мерки, свързани с режима на влизане и излизане, ограждане и охрана. При промяна в здравния статус и поведението на преживните животни да информират незабавно кмета/кметския наместник на населеното място и РВМС - Бургас.

Забранява се движението на живи говеда, овце, кози и свине, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане след извършен клиничен преглед и термометриране.

Органите на МВР да засилят контрола върху превозните средства, превозващи живи животни, фуражи, продукти и суровини от животински произход. При всяко констатирано нарушение да се уведомява РВМС- Бургас за предприемане на мерки.

Забранява се провеждане на пазари и изложби на чифтокопитни животни на територията на община Бургас, както и ловът на възприемчив дивеч на територията на община Бургас.

Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" и дирекция "Опазване на околната среда" при Община Бургас, като при констатиране на нарушения да бъдат налагани санкции.

По време на заседанието на епизоотичната комисия д-р Петър Кожухаров от РВМС – Бургас съобщи служебния си телефонен номер – 0884 00 11 16, както и личния – 0888 21 29 21, на които се ангажира да приема сигнали от всеки стопанин от общината, имащ съмнение, че негово животно е заразено с шап. Най-възприемчиви към болестта са свинете, но тя поразява и преживния добитък – говеда, овце, кози. Неин явен симптом са афтите /язвички/ по копитата, устата, вимето. Заради тях животните започват да накуцват. В много случаи шапът предизвиква диария.

Като превантивна мярка стопаните могат да използват и дезинфекциозни препарати, които се продават във ветеринарните аптеки.

Собствениците на чифтокопитни животни от община Бургас трябва да знаят, че предстои сформирането на мобилни групи, включващи представители на всички институции, имащи право да санкционират онези стопани, които не спазват кметската заповед. Следващата седмица те ще тръгнат на обходи и ще налагат сериозни глоби на нарушителите.

Мерките имат за единствена цел да опазят здрави животните на бургаските стопани и да не се наложи тяхното унищожаване, както се случи в с. Кости. Шапът не се предава от животно на човек.