Забраниха плажуването на Вромос, ивицата пълна с туристи

До това решение на губернатора се стигна след като главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, са изказали становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива Вромос.

 

Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) дава оценка, че морската вода отговаря на изискванията за качеството на крайбрежните морски води, същевременно обаче Изпълнителната агенция по околна среда констатира, че над плажната ивица съществува превишаване на характерния за района радиационен фон до два пъти. С оглед на тези констатации, главния държавен здравен инспектор изразява становище, че пребиваването и ползването на плаж "Вромос" е свързано с риск от увреждане здравето на хората, тъй като средното облъчване надхвърля границите на радиологичния критерии за безопасност, прилаган от Международната агенция за ядрена енергетика.

"Взимайки в предвид становището на главния държавен здравен инспектор и на останалите компетентни органи издадох заповед за забрана ползването на плажната ивица. Със съдействието на Гражданска защита вчера поставихме обозначителни табели, изпратих писма, с които призовавам кметовете на общините Созопол и Бургас да оповестят заповедта на заинтересованите лица, подкрепа за известяване на гражданите търся и от представителите на медиите", каза Константин Гребенаров.