Забраняват лова във Варненска област заради шапа , но заради блиозстта на района до Бургас попада в нискорисковата група, заяви д-р Живка Манева, шеф на Регионалната ветеринарно-медицинска служба. Тя допълни, че основните проблеми са два. Единият е високата смъртност на животните, а другият засяга икономиката със загубите на производителите.

Още в петък са предприети най-общи превантивни мерки за ограничаване на заразата, каза още д-р Манева. Наложен е контрол на движението на живи животни и е разпоредено дезинфекцирането на специализираните средства за транспорт.

Новото, което прие комисията, беше представено от д-р Иван Иванов, главен експерт в РВМС-Варна. Забранява се движението на двукопитни животни, семенен материал, кожи и вълна с изключение на двукопитни животни за незабавно клане в месодобивни предприятия, разпложени на територията на областта. Готови продукти могат да се внасят само от чисти зони, а износът за чужбина от рисковите райони е разрешен, но само в определни ситуации, коментира д-р Манева. Според допълнителните мерки се забранява организирането на пазари и изложби на животни, а контролът на движението на животни трябва да се осъществява със съдействието на МВР. Д-р Иванов информира, че се забранява ловът на всякакъв вид дивеч на територията на областта. Той допълни, че собствениците на крупни животновъдни обекти трябва да въведат мерки за сигурност и при съмнения за заболяване да информират ветеринарните органи и кмета на населеното място.

От РВМС уверяват, че цялата налична техника е активизирана, осигурени са нужните дезинфектанти и се правят клинични прегледи на животните.

До дни експертна европейска комисия трябва да направи проверка на наложените мерки. Резултатите ще покажат дали ситуацията ще бъде облекчена. В плана за действие е заложено мерките да останат в сила до 28-ми февруари, уточни д-р Манева.

Специалистите увериха, че заболяването засяга само чифтокопитните животни и не представлява опасност за човека. Ефект може да има само при консумация на сурово месо. Тогава е възможно да се прекара лек стоматит, каза още д-р Иванов.

 

 

Днес +