Зачестяват случаите на посегателства над полицаи

 

Предвидено е в НПК да отпадне възможността за съкратен съдебен процес срещу лица, извършили престъпление спрямо полицай, съдия, следовател, прокурор или съдебен заседател. Сред предложенията са и - посегателството срещу служител на реда да не може да се заменя с административно наказание - глоба от 500 лв. (както е по сега действащия закон), а нанасянето на телесна повреда на полицейски служител, която представлява опасен рецидив, да се наказва със затвор от 10 до 15 години. В момента законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 12 години.

В законопромените е залегнало още: служителите на реда да имат законова защита при закана с престъпление срещу тях, закана с убийство, използване на сила или заплашване и противозаконно пречене. Според друга поправка множество от престъпленията се преквалифицират в тежки, като наказанието се увеличава на над пет години затвор. Същото важи за незаконно използване на полицейски знаци и униформа. По тези текстове от НК трябва да се прилага триинстанционно съдебно производство.

Според Милен Димитров подобни промени са повече от належащи, тъй като случаите на посегателства срещу полицейски служители, извършени през последните месеци са се увеличили.