Задължават кметовете във Варненско да предложат нови терени за депа за регионално депо за битови отпадъци. Това стана ясно днес на среща между губернатора и общинските кметове.

Депото трябва да бъде ползвано от девет общини във Варненско - Ветрино, Вълчи дол, Суворово, Провадия, Долни чифлик, Бяла, Дългопол, Аврен и Девня. Досега са анализирани 27 терена, като първоначално два от тях се оказали подходящи. 

Първият, който е в Провадия, е отпаднал окончателно, тъй като на територията му попада солно находище, дадено на концесия. Вторият терен е в село Войводино, община Вълчи дол. Най-вероятно обаче предложението също ще бъде отхвърлено, тъй като има подпочвени води. Кметът на Провадия Георги Янев заяви, че било редно да се изследват и другите терени, преди да се очакват нови предложения. 

Междувременно общините Аврен, Долни Чифлик, Бяла и Дългопол искат изграждането на депо, което да обслужва техните райони. То трябва да бъде на мястото на сегашното сметище в Старо Оряхово. Идеята може да се реализира много по-бързо, тъй като няма да са необходими геоложки проучвания, а само строителни книжа.

 

 

Днес+