Задържаха групата на Капона за имотни измами

В бандата са и 35-годишния Иларион Иванов – Чакала, 45-годишния Боян Митев, 64-годишния Никола Киров – Швейка и 55-годишния Петър Петров – Толума. Те са задържани за срок от 72 часа и мярката им ще се гледа днес в Бургаски окръжен съд.

 

Групата е неутрализирана в резултат на оперативните действия на служителите от сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР Бургас и териториално звено "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР Бургас, под прякото ръководство на Окръжна прокуратура - Бургас.

Към момента е установено, че задържаните бургазлии са образували, ръководели и участвали в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва измами и документни престъпления, чрез които по престъпен начин да придобива правото на собственост върху недвижими имоти, левовата им равностойност получена от директна продажба или кредит срещу банкова ипотека на недвижимите имоти – предмет на измамата.

Организатор на извършените документни престъпления е Здравко Донев, който в съучастие с останалите четирима, прилагайки различни схеми, неправомерно са придобили, продали и ипотекирали множество чужди недвижими имоти. Характерно при всички извършени измами е използването на различни неистински документи (лични карти, пълномощни, печати на нотариуси и др.). В повечето случаи при изповядването на самата сделка, при покупко-продажбата на имотите са се явявали лица, използвали фалшиви лични карти с данните на съответния собственик на имота. По този начин истинските собственици са губили имотите си без да имат представа за това. Жертвите са били предимно възрастни хора, самотно живущи, алкохолици, хора без роднини и други подобни социални уязвими групи, като обединяващото помежду им звено е било притежаването на "апетитни" имоти, предимно в центъра на Бургас.

Собственик на четири апартамента и един магазин, намиращи се на улица "Иван Богоров" и улица "Цар Симеон І" в Бургас, е бил принуден да прехвърли собствеността на имотите си върху един от членовете на групата. Тъй като два от имотите са били в съсобственост с неговата майка, е използвана жена с фалшива лична карта, която да изповяда сделката, представяйки се за майка на потърпевшия. В последствие същият е принуден да напусне Бургас. При друг случай с продажбата на два апартамента, намиращи се в Централната градска част на Бургас, отново е използвано фалшиво пълномощно и пълномощник. Собствениците са възрастни сестри, без живи роднини.

Част от имотите са били непродаваеми, тъй като са обитавани от реалните им собственици, които не са и подозирали за извършваните измами. Престъпната група е ипотекирала тези имоти пред банки за да вземе налични суми, без знанието на собствениците. За осъществяване на тази измама отново са ползвани фалшиви пълномощни и лични карти.

Към момента по петте дознания за извършени измами, с цел усвояване на парични средства от престъпната група, общата стойността на нанесените щети надхвърля 1 млн. лева, от които 300 000 лева са от банкови кредити. Предстои назначаването на експертиза, която да установи точния размер на щетата.