Закичаха с мартеници и имигрантите в Бургас "Мрежа от информационни центрове за имигранти в България", финансиран от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни и изпълняван от Международна организация по миграция.

 

Присъстващите чужди граждани бяха запознати с този единствен по рода си в света обичай – киченето с бели и червени конци на първи март от историка Радка Ханджиева.

Ученичките Кристияна Николова и Михаела Ковачева от ОУ "Св. Княз Борис І" - Бургас в народни носии закичиха със саморъчно направени мартеници  всички присъстващи имигранти.

На традиционния български празник Баба Марта освен имигранти от руска, арменска и турска общности присъстваха и представители от партньорската мрежа на Информационен център за имигранти /ИЦИ/-Бургас: Комисия за защита от дискриминация, Комисия за борба с трафика на хора, трудова борса "Ернике", сдружение "Мултикултурен информационен център" и доброволци на ИЦИ, които също имат отношение към проблемите на имигрантските общности в Бургас и региона.

"Честването на Баба Марта е само една част от дейностите за разширяване сътрудничеството с имигрантските общности и насърчаване на културния диалог", обяви при откриването на срещата Ирина Буланова – ръководител на Информационен център за имигранти – Бургас.