Залагат 500 000 лева за свлачищата в бюджет 2011 на Варна По негови данни, неусвоените средства за свлачища в местния бюджет за тази година са малко над 200 000 лева. 

Община Варна няма да отпуска пари за свлачището в местността Св. Никола, което тръгна преди седмица, коментира шефът на общинската "Гражданска защита" Купен Пашов. По думите му, терените, където се активизираха свалачищните процеси са частни и общината няма ангажимент към тях. 

Хората, които живеят в къщите, засегнати от свлачището, са евакуирани. Засега няма данни за ново раздвижване на процесите там, коментира още Пашов. По негови данни, възрастното семейство, което отказа да напусне дома си в близост на района, все още живее там. Причината е, че хората нямат друго жилище, в което да се преместят. Екипите на "Гражданска защита" са уведомили всички собственици на имоти за опасността в района. 

Предстои да се вземат втори проби, които трябва да покажат какъв е произходът на повърхностно течащите води, причинили негативните геодинамични процеси, каза Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общината. Пробите трябва да докажат дали има авария на водопровода или на канализацията, или пък проблемът се дължи на подпочвени води. 

Припомняме, че свлачището обхваща около 6-8 дка в гъсто и хаотично застроен район и крие реален риск за мостовото съоръжение на канализационния колектор Виница – Траката – Варна.

 

Днес+