Жалба спря строителството на болницата в "Меден рудник"

 

Жалбата е подадена от Здравко Златев и Георги Георгиев, живеещи в блок 423. В нея те твърдят, че проектът за изграждането на МБАЛ и поликлиника в най-големия бургаски комплекс не е бил подложен на обществено обсъждане и че парцелът предвиден за строителството е отреден за поликлиника, а не за болница. Въпреки че няма изрично изискване на закона, Община Бургас извърши публично обсъждане и представяне на проекта в началото на септември. Проектът претърпя няколко преработвания, заради максималните изисквания, поставени от Община Бургас. Той е съгласуван и одобрен от МРРБ, Министерството на здравеопазването, службата по противопожарна и аварийна безопасност. Проектът има и оценка по ОВОС.

Делото в административен съд е насрочено за 10 ноември. От изхода му ще зависи дали "Меден рудник" ще има МБАЛ и медицински център или проектът изобщо няма да стартира.

Идеята да се построи болница и медицински център в "Меден рудник" възникна заради проблемите с медицинското обслужване в най-големия бургаски комплекс. Десетките жалби през годините са заради забавяне на линейките поради отдалечеността на спешния център, проблемите с неравномерното разпределение на болничната помощ, както и липсата на каквито и да е условия за съчетаването на диагностиката с лечение.

Проектът предвижда строеж на Многопрофилна болница с медицински център - с топла връзка между тях. Идеята е да се реализира публично- частно партньорство, като Община Бургас предостави свой терен, а инвеститорът - "МБАЛ Д-р Пенкови" ООД построи и оборудва здравното заведение. Целият обект заедно с паркинга и подходите е на 9 дка площ. Срокът за изграждането му по проект е до края на 2010 г. Болницата е на 7 етажа и ще разполага с 170 болнични легла, 15 кабинета за практикуващи лични лекари, 4 асансьора - 2 от които за хората с увреждания, 3 подхода - откъм комплекса и обходния път.

В сградата на Медицинския център пък са предвидени помещения за физиотерапия, рентгеново отделение, лаборатории и мн. др. И МБАЛ, и Медицинския център ще бъдат оборудвани с нова и модерна апаратура.