Замерват електромагнитното поле в Бургас

Замерването ще започне на 11-ти март в ОУ "Найден Геров" в к-с "Меден рудник". Мониторинговата станция е мобилна и може да замерва електромагнитни лъчения /ЕМЛ/ в различни "горещи” точки из целия град. Вече са готови графикът и списъкът с обектите, в които ще бъде позициониран апаратът.

 

 

С приоритет са детските заведения и училищата в града. Те са определени в зависимост от близостта им до базови станции и антени на мобилните оператори, както и предаватели на ефирни радиа и телевизии, а редът им в списъка е според постъпване на жалбите в Общината.

Мониторинговата станция ще бъде позиционирана в помещения с пряка видимост към съответната базова станция за период от 3 дни. При отчитане на стойности над пределно допустимите, ще се правят допълнителни замервания за конкретизиране на източника, след което като крайна мярка се предвижда дори демонтиране на съответния излъчвател.

Данните от мониторинговата станция ще се свалят всеки ден в графичен и табличен вид и ще бъдат публикувани на сайта на община Бургас – www.burgas.bg.

Мониторинговата станция е закупена по предложение на кмета Димитър Николов в отговор на многобройните сигнали от жители на града, притеснени от влиянието на ЕМЛ /предимно от антените на мобилните оператори/ върху тяхното здраве.

След приключване на замерванията в детските заведения от списъка мобилната станция ще се поставя при оплаквания и в други обществени и частни сгради, за да следи за отклонения от нормите.

По настояване на Община Бургас миналата година бяха направени две проверки за излъчвания от антените на мобилните оператори. Първата - от екип на Национален център за опазване на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, а втората - от научни работници в БАН.