DSC_9815

DSC_9815

Записват първолаците чрез електроннен прием

в училищата, заяви зам.-кметът по образование и култура в община Бургас Йорданка Ананиева (вляво на снимката). Записването в 32 училища ще става чрез новата електронна системаDSC_9823. Според закона всяка паралелка трябва да се състои от 22 деца. По изключение, с разрешение на педагогическия съвет, броят им може да бъде увеличен до 24. За да се улесни работата, както на училищата, така и на родителите община Бургас първа въвежда новата система за електронно записване на първокласници. Цялата информация ще бъде на едно място и по този начин ще спести разкарването на родителите по училищата, за да се запознаят с изискваниятаDSC_9830 за приемането на децата им. От тази година са уеднаквени и критериите за прием във всички училища. Всеки родител в удобно за него време ще има възможност да запише своето дете. По този начин се намалява напрежението от страна на родителите, тъй-като приема се случва лесно, прозрачно и ясно. От друга страна се избягва натиска върху директорите, твърди Йорданка Ананиева.

От 7 май до 30 май родителите ще могат да се запознаят с електронното заявление в системата и ще могат да проиграят самото записване, тъй-като системата няма да бъде активирана. Ще имат възможност и да зададат въпроси, чиито отговори ще получат по електронен път.

А от 31 май до 10 юни ще имат реална възможност  да извършат електронното записване на детето си, като имат право да кандидатстват в пет училища. Тези родители, които не желаят да използват този начин, ще трябва да отидат в съответното училище и да подадат  документи при дежурния учител.

На 20 юни ще бъдат обявени списъците с приетите първокласници както в електронен вариант  в системата, така и в училищата, а до 26 юни ще се извърши записването. Децата със специални образувателни потребности  ще участват в отделно класиране. За тях са предвидени по две места в клас.

На 27 юни ще бъдат обявени свободните места след първо класиране.

От 4 до 10 юли ще бъде второто класиране. Всички училища  са разпределени по териториални дирекции, като тези в централна градска част са обединени в териториални дирекции "Приморие" и "Зора". Разпределението на учениците по паралелки ще се извършва от директора на училището с консултация на педагогическата колегия.

На срещата за представянето на електронно записване присъстваха шефът на Инспектората по образование инж. Виолета Илиева, майки на бъдещи първолаци (на снимката долу), които заявиха, че приветстват инициативата.

Снимки Лина Главинова