Зимен поход за годишнина на парк "Странджа"

При температури до минус 15 градуса групата направи 6-часов преход по пресечен терен в планината. Походът бе особено труден, поради силните снеговалежи в Странджа през последната седмица и липсата на пъртина в дълбоките преспи.

 

Началната точка бе заслона в местността "Докузак" в землището на село Стоилово. След няколко часа непрекъснато изкачване, групата направи кратка почивка и преброяване на най-високата част на възвишенията. Оттам се откри невероятна гледка към цялата потънала в снежна прегръдка Странджа планина. На длан се виждаха в далечината връх "Папия", селата Граматиково, Българи, Кондолово, Визица, Стоилово. Последва трудно спускане по заледения склон към река Мечи дол, която е една от най-студените в планината. В долината участниците в похода усетиха сериозно силата на характерната за Странджа "температурна инверсия", при която температурата в долните части е значително по-ниска от тази по върховете. При силен студ и замръз, групата изпълни много рисково прехвърляне от южния на северния скат на дълбокото дере на р. Мечи дол по метално въже и алпинистки "тролей". Особено полезни в тази операция се оказаха уменията на членовете на спелеоложкия клуб в Бургас. Операцията бе направена при перфектна организация и без никакви травми и усложнения. Кратковременният лагер на Мечи дол бе както за почивка, така и за стопляне с планинарски огън, запален професионално от Златаров.

След пресичането на стръмните скалисти брегове на Мечи дол по въздух, маршрутът отново тръгна по изключително стръмно изкачване, което изведе групата до пътя на първоначалната точка.

В края на дългия и особено изморителен поход, планинарите се събраха в заслона до местността „Барата”, където изпиха за Странджа и за България по чаша червено вино. Мезето от раниците беше кашкавал и ябълки. Освен служители в парк Странджа в похода се включиха моряци, студенти, журналисти и алпинисти.

Природен парк "Странджа" е най-голямата защитена зона у нас и една от най-важните за Европейския континент. Не случайно именно в Странджа е създаден и най-старият природен резерват в България – "Силкосия" през 1931 г. Природния парк бе създаден на 24.01.1995 г. с акт на Министерски съвет на територия от 1161 км2. В Природния парк можете да се запознаете с най-голямото разнообразие на земноводни влечуги в Европа, да се натъкнете на останки от древни цивилизации. На срещата си в швейцарския град Люцерн министрите на околната среда на Европа обявиха Странджа за една от петте приоритетни за опазване територии от Централна и Източна Европа.

Въпреки огромната биологична и историческа ценност на тази част от България, преди 3 г. ВАС отмени защитения статут на Странджа, по искане на Кмета на гр. Царево Петко Арнаудов, заради намерения за мащабно строителство. Под натиска на екологичните организации и европейското обществено мнение, Парламентът отмени действието на решението на българския съд и запази статута на парка. Днес крайбрежието на Странджа, което е едно от най-красивите в света отново е обект на строителни мераци

Новото ръководство на МОСВ издаде 2 разрешения за бетониране и застрояване на части от парка по крайбрежието южно от Царево без никаква екологична оценка, с цел удовлетворяване на „инвестиционни намерения” на строителни предприемачи. Според специалисти това е абсурдна политика на институцията призвана да защитава българската природа и разрешенията са незаконосъобразни. Подготвяните нови погроми над природата в парк Странджа влизат в тотално нарушение на европейските изисквания и ангажиментите на България по Натура 2000. Актовете на министър Нона Караджова ще бъдат обжалвани във ВАС.