Живко Табаков: Безработицата помага на хотелиерите - Г-н Табаков, как оценявате досега "Лято 2010"? Кризата усеща ли се в туризма този сезон?

- Малко или много се усеща. Както във всеки един сектор, кризата не успя да подмине и туризма. Положителни изводи можем да черпим от факта, че тази година има повече заявки от големите туроператори в сравнение с миналата. Към днешна дата лошото време и световното първенство по футбол, което мина през юли, оказаха негативен ефект към българските туристи и чужденците, които идват в страната ни неорганизирано, но очакваме подобрение.

- Специалистите твърдят, че сега ще има втора вълна на емигранти. Остана ли персонал, който да работи в хотелите по морето или нашенците си търсят работа навън?

- За съжаление кризата е всеобхватна и е засегнала всички сфери. Въпреки това с повишената безработица е по-лесно за хотелиер или ресторантьор да си намери персонал. Освен това тези, които са си създали име полагат повече усилия да запазят кадрите си и да ги използват в следващия сезон. Може би ще има проблем за новодошлите и неопитните да си намерят работа, защото вече работодателите имат по-голям избор. Лично аз не смятам, че ще има вълна от емигранти.

- Чуждите туристи продължават да се оплакват от нивото на обслужване у нас. Има ли промяна в качеството на услугите, които предлагаме?

- Да. Както вече споменах сега работодателите имат по-голям избор, когато търсят персонал и успяват да задържат създадените от тях кадри, а и вече самите работници се стараят повече. Качеството на услугата е ниско, просто защото за три месеца летен и два месеца зимен сезон реално няма как да се обучат хората.

- Какъв е пътят, който трябва да извървят заетите в туризма, за да могат да предлагат обслужване на високо ниво?

- По нашето Черноморие има много хотели, ресторанти, магазини, които винаги са си били конкуренти. Може би в тези времена на намалени обороти е важно просто да оцелееш. Кризата ще действа възпитателно върху местните бизнесмени и те надали повече ще правят компромиси в услугите, които предлагат. Затова смятам, че се очертава едно подобрение на заетите в туризма, което неминуемо ще има положителен ефект.

- Има ли чужденци и от кои страни, които да работят в нашите хотели, ресторанти?

- Има, но като процент са пренебрежимо малко. Това са промотъри на заведения, предназначени за чужденци, масажисти в СПА центрове, преводачи и екскурзоводи.

- Въпреки кризата, купонът по морето тече. Предстои месецът на отпуските. Какви развлечения ще предложи "Марина Диневи" на своите клиенти?

- Както всяка година, и тази няма да изневерим на традицията да правим мероприятия на пристанището. Вече се състоя яхт-ревю, предстои и регата. Освен тях, гостите могат да се насладят на някой от многобройните ресторанти на пристанището. Имаме нощен клуб, който е сред най-посещаваните по нашето Черноморие, както и пиано бар с много гост-изпълнители всеки уикенд.