Vyzrastni

Vyzrastni

1 065 души се хранят в трапезария във Варна "Владислав Варненчик" – 245-ма, а най-малко -  в район "Одесос" – 170. Това са предимно лица с ниски доходи, с увреждания, многодетни семейства, бездомници, самотни родители и самотни възрастни хора.

Финансирането на обществените трапезарии се осъществява чрез социалната програма на община Варна. Осигурените средства за порция храна са средно 1,70 лв., като през 2013г.  общо заделените пари в местната хазна са били 423 022 лева. Предвид ниските доходи на гражданите, потребностите от социалната услуга постоянно нарастват.
Община Варна финансира реализиране на дейността на две обществени трапезарии – към Домашен социален патронаж – с капацитет 515 места и към
фондация "Вяра, Надежда, Любов" – с капацитет 550 места. От общия брой 1065 места 30 са осигурени за потребителите на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица на ул. "Петко Стайнов" № 7, а 40 места са осигурени за нуждаещи се лица, които получават порция топъл обяд от храм "Св. Архангел Михаил" на ул. "27 юли".
Подборът на лицата, които са включени в списъците на обществена трапезария, се осъществява от комисии в районните администрации. Важен критерий е постоянният адрес на лицата, което е изискване с цел да се избегне ползването на услугата от едно и също лице на няколко места. Изключение прави приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби, откъдето заявката се подава от определено за това лице и постоянният адрес не е водещ.
Гражданите, желаещи да ползват обществените трапезарии, подават заявление и документи, доказващи здравословното и социалното им състояние, в
съответната районна администрация. След определяне на цялостния им статус комисията определя нуждаещите се с най – висок социален риск и те биват включени в списъците. При наличие на чакащи комисията преразглежда вече включените в обществената трапезария лица и включва нови потребители с по – тежък социален статус.