DSC_3951

DSC_3951

12 малолетни станаха майки в Бургас

(вторият отдясно наляво) - завеждащ Родилно отледение в МБАЛ Бургас. Той взе участие в срещата "Ранните раждания и защитата на правата и интересите на децата", която се проведе днес в Областна управа Бургас. Тя се организира от Държавна агенция закрила на детето. Форумът бе открит от председателката на агенцията Ева Жечева. Основната тема бе свързана с проблема - деца раждат деца.

DSC_3953За целта са проверени 39 Родилни отделения в столицата и по-големите градове на страната, както и 21 дирекции за социално подпомагане. 18 от инспекциите са извършени в общински здравни заведения, 12 в частни, 4 в държавни, 5 в държавни с общинско участие. Проверката е направена в периода 1-ви януари - 30-ти септември 2013 година. В тези здравни заведения за този период са родени 25 162. В 24 302 от ражданията майките са над 18 години. 24 бебета са родени от малолетни под 14 години, 836 от майки на възраст от 14 до 18 години, 224 са дошли на бял свят с увреждания или малформации, 197 са мъртвородените.

Според статистиката, при 5% от случаите от общия брой непълнолетни родилки това е второ раждане.

"Страната ни е на едно от първите места в Европа по ражни раждания. Години наред този проблем е подценявам, а той има своите дълбоки корени", коментира и бургаският депутат Христо Монов (на втората снимка вляво).

По време на срещата бе дискутирана и и работата по превенция на изостяването и рисковите бременности. Според данните от проверката, голяма част от специалистите в отделенията по акушерство и гинекология не разпознават малолетните и непълнолетните родилки като деца в риск.