12 трудови злополуки са станали през 2010 г. в Бургас в Морската градина в Бургас ще бъдат положени цветя в памет на жертвите. Датата се отбелязва от световната синдикална общност.

 

28 април е повод отново да препоръча създаването и поддържането на превантивна култура за здраве и безопасност на работното място, "при която правото на здравословни и безопасни условия на труд се спазва на всички нива, управляващите, работодателите и работещите  работейки активно за осигуряване на такива условия в рамките на система с точно определени права, отговорности и задължения".

България не прави изключение от мрачната световна статистика на трудовия травматизъм.

За периода 1990-2010година, 2876 български работници загинаха при трудови злополуки. От тях непосредствено на работните места 1885 човека. За същия период трайно инвалидизирани са 1598 работника, а повече от 228,759 са претърпели злополуки довели до временна неработоспособност.

Анализът на травматизма през 2010г. на територията на Бургаска област показва, че продължава тенденцията на намаляване броя на работещите, пострадали в резултат на трудови злополуки по данни на ДИТ - Бургас. По оперативни данни на НОИ - Бургас за 2010г. са станали 12 трудови злополуки, като броят им намалява със 17 броя в сравнение с 2009г.(или с 58.62%). Трудовите злополуки със смъртен изход също намаляват, като през 2010г. има 1 трудова злополука със смъртен изход, като са извършени 20 проверки за разследване на трудови злополуки.

Намаляването на трудовите злополуки в определена степен е обуславено от измененията в структурата на производството, както и от обновлението на технологиите, работното оборудване и подобряване условията на труд.

Трудови злополуки са станали в 9 икономически дейности, както следва: "Производство на хранителни продукти", "Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене", "Производство на метални изделия за строителството", "Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия", "Строителство на сгради и съоръжения", "Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети", "Сухопътен транспорт", "Държавно управление", "Образование". Най-чувствително намаление на трудови злополуки е в икономически дейности "Строителство" със 7 бр., "Производство на хранителни продукти и напитки" със 7 броя.

В следните четири икономически дейности няма регистрирани трудови злополуки, в сравнение с преходната година: "Добив на въглища", "Производство на изделия от пластмаси", "Хотелиерство", и "Дейност на заведения със здравни грижи".