Shtyrkel1

Shtyrkel1

120 000 щъркели прелетяха над Бургас. Лятото си отива

които активно се събират на ята и ще прелетят хиляди километри, за да стигнат до по-топлите страни", казват следящите миграцията в морския град."Пикът на прелитащите щъркели и пеликани още не е настъпил", допълват експертите. "Очакваме прелитащите розови пеликани и бели щъркели значително да се увеличат в следващите дни. За сега ятата са от по две до  десет хиляди птици", споделят доброволците, които помагат на специалистите.

В Атанасовско езеро вече са се събрали и над 15 000 розови пеликана. Водите на езерото и дигите побеляват от птиците. Ежедневно пеликаните прелитат между Атанасовско езеро, където почиват и нощуват до езерото Вая, където се хранят всяка сутрин. Тези розови пеликани идват от север. Сега са се спрели да почиват и натрупат достатъчно енергия за дългият път, който ги очаква. Езерото Вая е като ресторант с богато меню за тях. В него намират достатъчно от храната, която им е необходима. До няколко дни те ще построят ятата си и ще поемат на юг.

Доброволци на Българско дружество за защита на птиците, участници в природозащитна бригада на Атанасовско езеро, се обучават в следене на миграцията и разпознаване на птиците в полет. Това става на най-известното за орнитолозите място в страната ни – Точката. Обучението се провежда по най-стария метод и вече над 20 млади хора са обучени и  помагат на специалистите.

През последните дни над Точката са прелетели и много редки за страната ни видове птици, като червената каня, средиземноморския сокол и орелът рибар. Все още не е започнала миграцията на грабливите птици. Те ще последват щъркелите и пеликаните, но в началото на септември.

Участниците в природозащитна бригада Атанасовско езеро, организирана от проект "Живот за Бургаските езера" към програма "LIFE+" на ЕС на БДЗП , само за шест дни успяха да построят нови острови за саблеклюни в Атанасовско езеро. Сега освен големият остров във водите на плитката лагуна има и няколко по-малки острова, където на пролет птиците ще намерят удобни и спокойни места  за отглеждане на малките си.