14 чужди кораба са задържани в пристанище Варна през 2010 г. "Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

По думите му още толкова са временно спрените от движение плавателни съдове в Бургас. През 2010 година, на чужди пристанища пък са задържани между 3 или 4 кораба плаващи под български флаг, посочи Църнаклийски. 

Той каза още, че от около една година е имало проблеми с фирмата "Агро меритайм", която менажира кораба "Лудогорец". Освен с инцидента в Индия, с плавателния съд е имало неприятности и в Средиземно море, а моряците са били недоволни, коментира шефът на "Морска администрация". Той посочи, че не може да се упреква Външно министерство, че не си е свършило работата. 

По повод критиките от страна на бранша за липса на стратегия, Църнаклийски обясни, че вече няколко правителства се опитват да изработят такава. По думите ме, документът трябва да е факт, колкото се може по-скоро. За моряшките книжки, той коментира, че такива се издават от няколко месеца. Те не са задължителни, но улесняват отчитането на стажа на моряците. 

Църнаклийски е във Варна за участие в националния форум "Морската и речна индустрия - един от основните национални икономически приоритети на България".

 

 

Днес+