DSC_9868

DSC_9868

184 хотели и търговски обекти в Сънито ще плащат данък за улиците

данък за инфраструктурата.

Данъкът е върху кв.м. разгъната застроена площ (РЗП). РЗП-то на зоната е 1 600 000 кв.м. Данъкът е изчислен на базата на реалните разходи, които акционерното дружество прави, за да поддържа инфраструктурата в комплекса, а те са в размер на 2 600 000 лева годишно.

"Средната цена, която собствениците на тези обекти ще плащат е 1,56 лева за 1 кв.м. Разделили сме обектите в четири категории, според площта им", обясни Мария Михалева - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

Обектите са разделени, както следва: първа група - с площ до 1000 кв.м. - тук влизат ресторантите и заведенията за бързо хранене, както и магазини и те ще плащат най-високата такса от 4,85 лева за 1 кв.м. РЗП. В тази категория са само 17 обекта. Във втората група влизат обекти от 1001 до 5000 кв.м. и техните собственици ще трябва да приготвят сумата от 2,30 лева за 1 кв.м. Техният брой е 58. В третата група, където влизат 77 хотела, площта им е от 5001 до 15 000 кв.м. и за тях сумата е 1,70 за 1 кв.м. В четвъртата група са хотелски комплекси с площ от над 15 001 кв.м., които са 32 на брой. Таксата за инфраструктурата е 1,25 лева за 1 кв.м.

"Данъка за инфраструктурата е един от проблемите, които срещаме в комуникацията си със Съюза на собствениците", допълни Златко Димитров - председател на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД. Тези хотелиери все още не започнали и да си плащат данъка за инфраструктурата.

Едва 10-15% са платили вече тази такса. Едни от собствениците се оправдават, че като са купували обектите не им е било вменено условието да плащат за инфраструктурата. Други пък нямат такава клауза в договорите си. Такава точка е вписана ясно само в приватизационните договори на новите собственици, придобили хотели в комплекса в началото на неговото раздържавяване.

За да се освободят от този данък собствениците, трябва да има законодателна инициатива. Първият изход е инфраструктурата да стане собственост на община Несебър чрез продажба. Тогава ще отпадне ангажимента за плащане на инфраструктурната такса и ще останат само местните данъци и такси, както и курортната такса към община Несебър. Вторият вариант е курортният комплекс да се обособи като селищно образувание и да се регистрира търговската марка "Слънчев бряг". Сега е регистрирана само марката на "Слънчев бряг" АД. "Това означава, че ако някой реши може да регистрира, където си иска марката Слънчев бряг", уточни Мария Михалева. При този вариант ще има един курортен данък, с който да се облагат всички и процент, който да отива за поддръжка и инвестиции в комплекса. Третият вариант е комплексът да бъде приватизиран. "Това означава някой да извади и да брои сумата от 100-150 млн. лева и да стане собственик на инфраструктурата", допълни Златко Димитров.

Утре предстои среща в Министерството на икономиката и туризма по проблемите в курортния комплекс.