Hrani

Hrani

Инспектори констатират лоша хигиена по плажните заведения във Варна

по заведенията за обществено хранене по крайбрежната алея, в морската градина и в курортните комплекси. Това съобщиха специално за "Днес+" от агенцията.

Най-често констатираните нарушения са свързани със състоянието на сградния фонд, наличие на лоша текуща хигиена и неправилно съхранение на храни. Установено е още, че операторите не са в състояние да представят обратна проследяемост на предлаганите храни, на места липсва и топла течаща вода. В част от заведенията не са спазени изискванията за осигуряване на работно облекло на персонала, не е въведена или не е актуализирана система за самоконтрол. В част от обектите има неизпълнени предписания, а броят и квалификацията на кухненските работници като цяло са ниски, което е предпоставка за кръстосано вторично замърсяване на храната чрез кухненския персонал – водеща причина за хранителните отравяния.
Минималните санкции, наложени при проверките са 500 лева, като размерът е определен по Закона за храните /ЗХ/. Издадените актове за установяване на административно нарушение /АУАН/ / през периода са 7, а издадените предписания – 76 броя.
За първото шестмесечие на 2012 година най-често жалбите на граждани в ОДБХ – Варна касаят отдел "Контрол на храните". 490 сигнала са постъпили за хранителни продукти с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени, лоша хигиена в обектите, състоянието на сграден фонд и други.

Днес+