DSC_0982

DSC_0982

214 от ТОХ-а на вътрешно оценяване

на школото ще "се потят" по предварително

зададена тема и тест в събота. Пробното вече четвърта година се прави в ТОХ-а. "Гимназията е първата в региона, която постави началото да се провеждат предварителни вътрешни матури по български език и литература", каза директорката Станка Узова. Желанието на бъдещите висшисти е да разберат какви са знанията им по български език и литература, придобити през годините. А това е и критерий, и правилна оценка за бъдещите резултати за предстоящата задължителна държавна матура през месец май, допълниха от училищното ведомство.DSC_0998

Изпълнението на матурата в събота ще бъде по всички изисквания, които се спазват при зрелостниците от цялата страна, т.е. това е пробно копие на предстоящите матури в края на май. Резултатите от пробната матура по български език и литература ще станат ясни в ТОХ-а след месец. Проверките се правят от специално създадена комисия за вътрешното оценяване на учениците. Всеки един от гимназистите ще добие ясна представа какви са му възможностите, а това дава и приблизително каква ще бъде и евентуалната оценка от държавния зрелостен изпит. Ако оценката е добра на изпита в събота, учениците ще са доволни от себе си, а някои от по-амбициозните пък ще се стегнат и ще поучат и потрудят, за да могат през май да покажат по-добър успех.

Между другото професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" от 15 години провежда ученическа борса. За предстоящата изява вече се подготвят рекламните материали за приема на ученици след VII клас за учебната 2013/2014 година. Това начинание е първото в Бургас и региона, както и традиционните благотворителни вечери. С изработените от учениците сладкарски и хлебни изделия те правят благотворителтни разпродажби. Събраните средства от тях се дават на нуждаещите се ученици от школото. Само през последната благотворителна вечер - Рождество Христово са осигурени по 70 лева на 39 ученици, които са в графа "социално слаби", гордеят се от гимназията. "Децата са отворени към благотворителност. И ще продължим и занапред", каза директорката Узова.