32-ма безработни учат за градинари в центъра в Царево по професията "Работник в озеленяването", специалност "Озеленяване и цветарство". Издържалите успешно изпита по теория и практика получават първа степен на професионална квалификация.

Тримесечното обучение е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" схема "Развитие" по заявка на работодателя Община Царево. От завършилите курсисти ще бъдат избрани 27, за които програмата осигурява 12 –месечна субсидирана заетост. Избраните от работодателя лица ще работят на минимална работна заплата, средствата са осигурени от Европейския социален фонд. Община Царево няма финансови ангажименти. Работниците ще поддържат паркове и градини в Царево, Ахтопол и Варвара.

Участниците в обучението са определени от Дирекция „Бюро по труда” - Бургас и отговарят на изискванията да са безработни и да имат най-малко завършено начално образование. Част от курсистите получават социални помощи от държавата. Идеята на програмата е по нея да придобиват квалификация хора с ниско образование.

Другата седмица в Българо-германския център стартира и втори курс по схема "Развитие", този път по заявка на Общинско предприятие „Чистота и озеленяване” – Приморско. Завършилите курса ще се борят за 50 работни места за обекти в Приморско, Китен, Веселие и Ново Паничарево.

Директорът на центъра Лидия Дикова съобщи, че по същата програма предстои сключването на договор и с трети работодател за други две работни места.

В момента в БГЦПО се обучават 101 безработни лица само за придобиване на степен на професионална квалификация по професиите: "Готвач", "Администратор в хотелиерството", "Козметик", "Работник в озеленяването" и 6 заети лица във вечерна форма по ключова компетентност.