DSC_0689

DSC_0689

4-ма задържани за 14 кражби в църкви в Бургас и региона

Групата е направила първия си удар през април м.г., когато е задигнала близо 1 500 лева от църквата "Свети Атанасий" в Българово. След това групата в различно съучастие е обрала църкви в общините Поморие и Несебър.

"Задържаните са на възраст между 19 и 30 години. Имат присъди за други кражби. Направили са пълни самопризнания и съдействат на полицията за решаване на случаите", коментира комисар Милен Димитров - шеф на Областна дирекция на МВР Бургас. Полицията е иззела и метала, който е откраднат от църквите и предаден в пунктовете на фирма "Феникс гарант".

"Липсата на духовност се отразява на хората, които посягат на храмовете", коментира и отец Захари Дечев - енорийски свещеник в Българово.

"До кражбата през миналата година не сме имало проблеми. Хората са дообронамерени. Когато бе обрана църквата, бях много ядосан и си помислих, че може това да е извършено от някой местен. Тогава не вярвах, че полицията ще задържи крадците", призна кметът на Българово Йордан Йорданов. Когато извършителите са задържани от полицията в Бургас обаче, те са били пуснати от районния прокурор Мария Дучева. След това групата е задържана в Несебър.

Заради бързите и адекватни действия на полицията, кметът на Българово подари на комисар Димитров книга с историята на града, албум с снимки на 17 икони, които сега се съхраняват в музея и благодарствено писмо. Комисар Димитров получи и икона на света Богородица с младенеца от църковното настоятелство на храма в Българово.

Текст Петя Добрева

Снимка Лина Главинова