DSC_0866

DSC_0866

400 блока в Бургас с шанс за саниране не по-рано от лятото

на националния фонд за саниране за настоящата година. 75% от средствата са от Европейския съюз, 25% са национално финансиране. Досега при саниране на сгради с европейски средства, тези 25% самостоятелно финансиране беше за сметка на собствениците на апартаменти в блоковете. Сега тези пари се поемат от държавата. Те обаче са крайно недостатъчни, за да бъдат санирани всички сгради в страната. Така че предимство ще имат тези общини, които първи предоставят нужните документи.

"До края на месеца трябва да бъдат готови методическите указания за общините, касаещи санирането. За да се възползват живеещите в блоковете от тази възможност обаче трябва да регистрират юридическо лице (може и НПО), да му изберат управител и да подадат заявление, че желаят сградата им да бъде санирана", обясни пред Черноморие народният представител от ГЕРБ Бургас Диана Йорданова. DSC_9131Методологията за начина на кандидатстване трябва да влезе в сила от 1-ви февруари. До този срок живеещите в блоковете могат да направят регистрацията си в съда и да вземат булстат като етажни собственици, за да могат след това да попълнят и нужните документи в общината. За да направят регистрация обаче, тя трябва да бъде подкрепена от 67% от живеещите във входа.

Документи за кандидатстване за саниране могат да подават блокове с 36 жилища в тях. В един стандартен осеметажен блок има 23 апартамента. За да бъде направена регистрация, като юридическо лице трябва да се обединят собственици от два съседни входа, например. Такова сдружение може да бъде направено и за живеещите във всички входове на един блок, което обаче едва ли ще стане. По-лесна е задачата на обитаващите 18-етажни блокове, където броят на апартаментите е доста над минимума от 36.

Условие за кандидатстване е, блоковете да бъдат строени с едропанели, с ППК - пакетно повдигащи конструкции или ЕПК - едро площен кофраж. По този начин са строени повечето от блоковете в бургаските комплекси. В най-големия комплекс "Меден рудник" например масовото строителство на панелни блокове е било през 70-те и 80-те години на XX век, а в началото на 90-те години са строени много малко блокове. По програмата за саниране не могат да се вредят и живеещите в новите тухлени кооперации, както и в панелни блокчета в централната част на града.

След като бъдат подадени заявления и въпросният блок попадне в списъка на одобрените, той трябва да бъде обследван преди да се премине към санирането му. Строителните фирми, които ще участват в ремонтните дейности, ще бъдат избрани с конкурс от община Бургас. Специалисти преди това ще проверят дали има нужда от ново конструктивно укрепване на блока, дали заварките между отделните елементи трябва да бъдат подновени, дали има нужда от изолиране на покрива, какво е състоянието на стълбищните пространства. Ще бъде подменена дограмата в апартаментите и във входовете, ако това не е направено. Предвижда се и ремонт на вътрешните инсталации, като това не включва подмяна на радиатори или асансьори. Последната фаза е външното саниране.

Очаква се то да започне не по-рано от лятото.