DSC_0399

DSC_0399

440 възрастни всяка година се връщат в училище

форма на обучение. Цифрата приблизително е еднаква в началото на авсяка учебна година. Това са мъже, които не са завърши средно образование и сега се връщат в класните стаи, за да учат. Обучението им се извършва във вечерната гимназия "Захари Стоянов" в Бургас. Вече и професионалните гимназии в общината разкриват паралелки за обучение на работещи, които искат да получат диплома за средно или категория в сферата, в която се трудят.

"Основният ни проблем е, как да върнем в училище, тези които са напуснали системата след V-ти клас. Те не могат директно да продължат обучението си в VIII клас. Трябва да бъдата включени в обучителния процес по някакъв начин, за да могат после да завършат и средно образоование и да защитят работното си място", каза Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование в община Бургас. Тя изрази надежда, че ще получи отговор на този въпрос и пример за добра практика по време на националните дни "Учене през целия живот", които се откриват днес в Бургас и ще продължат трии дни. В националния форум ще се включат близо 300 души от цялата страна, както и координаторите на програмата от страни членки на ЕС. Целта е да бъдат насочени усилията за обучаване на хора между 18 и 24 години, които са напуснали училище и нямат диплома.

"Причината да бъде избран Бургас за домакин на този форум е, че през последните години няма нито една закрита професионална гимназия на територията на региона. 430 души вече през последната година са получили професионална квалификация в специализираните гимназии", каза Виолета Илиева - началник Регионален инспекторат по образование в Бургас.

В националната конференция участва и Ваня Кастрева - заместник-министър по образование.

Галерия