DSC_5287

DSC_5287

7 500 в Бургаско с белодробни заболявания

За целта се набляга на превенция. "Има нужда от профилактика и повишаване на здравната култура", допълни д-р Лорис Мануелян - заместник-кмет па здравеопазване в Община Бургас.

Част от профилактика е и националната информационна кампания "Дишам свободно", което се организира от Асоциацията на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания (АББА) и Българското дружество по белодробни болести с любезното домакинства на Община Бургас. Хроничните респираторни заболявания са сред преобладаващите хронични заболявания в Европа. 300 000 души годишно умират от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), а 15 000 - от астма. Повече от 20% от европейците страдат от алергични ринити. 45% от пациентите с алергии никога не са били диагностицирани. Според прогнозите, до 2030 година ХОББ ще бъде третата по ред причина за смъртност в света.

"Според статистиката, броят на смъртните случаи на заболели от ХОББ е по-висок в сравнение с тези, които имат диагноза "Рак на гърдата" или "Рак на белия дроб" ,каза Диана Хаджиангелова - председател на АББА.