IMG_1914

IMG_1914

7% ръст на туристите в Сънито това лято

организации. Най-висок е делът на украинските туристи, които тази година са били с 39% повече, на чехите - с 25% повече и на руснаците - 22%. Забелязва се спад при летовниците от Швеция, Финландия, Норвегия, Израел, Холандия и други.

Отливът на туристи от Израел бе в разгара на лятото, след атентата на "Летище Бургас", при който загинаха шестима, в това число и българския шофьор на автобуса, който трябваше да извърши трансфера. Това накара полицията да промени мерките за сигурност. От своя страна и туроператорите взеха мерки за охрана на туристите си от Израел.

Въпреки кризата и атентата, в Слънчев бряг отчитат един успешен сезон. От началото на годината до септември "Слънчев бряг" АД е реализирало приходи от дейност в размер на 910 000 лева. "Приоритет през следващата година ще бъде подобряване на външния облик на курорта - лакиране на крайбрежната алея, нова декоративна растителност, подмяна на осветителните тела и други", каза Златко Димитров - изпълнителен директор на акционерното дружество. На територията на комплекса има 250 камери за видеонаблюдение, коитоо помагат при по-бързото разкриване на престъпленията, които се извършват там. Кражбите тази година са скочили с 30%, но разкриваемостта се е увеличила с 50%, отчетоха от Областна дирекция на МВР в Бургас. През следващата година сред командированите полицаи от вътрешността на страната ще има повече служители, които владеят английски език, за по-лесна комуникация с англоговорящите туристи, които стават обект на обири.

Текст Десислава Георгиева