DSC_4527

DSC_4527

75 млн. лева за станцията в Созопол. Ще пречиства 1 300 000 куб.м. отпадни води

Символични домакини бяха председателката на местния парламент Красимира Германова и колегите й. По проект трябва да бъде изградена пречиствателна станция за отпадни води в Созопол, дълбоководно заустване и колектори в Созопол и Черноморец, за отвеждане на отпадните води. Ще бъдат изградени и канално-помпени станции и канализация в двата квартала "Мисаря" и "Провлака".DSC_4489

"Това е важен момент за Созопол и Черноморец. Инфарструктурата ще обслужва двете населени места. На всички е ясно, колко е важен този проект заради настоящето и бъдещето на туризма, който е основен отразъл в региона. Колекторите, които ще отведат отпадъчните води от региона ще имат няколко ефекта - екологичен ефект - над 1 300 000 куб. м отпадъчни води ще се пречистват. Сега те се изхвърлят директно в морето. Ще бъдат изхвърлени и 300 000 тона по-малко азотен фосфор в района на Черноморец и Созопол. Черно море е с високо ниво на сяроводород, защото е затворен басейн. Всички трябва да направим заедно усилия, да не бъде това море един ден мъртво. С този проект Созопол и Черноморец дават своя принос за опазване на Черно море", каза министър Караджова след като сложи подписа си под договора.

Проектът е подготвен в продължение на година от експерти от Министерството от околната среда и водите и експертите от общината, в сътрудничество с ВиК Бургас.DSC_4499

"Той има и социален елемент, защото такава голяма сума, никога бизнеса и жителите не биха могли да отделят. Това е голяма помощ от ЕС и държавния бюджет, с минимално участие на общината, за достигане на социални параметри", допълни министър Караджова. Така ще се реши един бъдещ проблем в следващите 40-50 години. "720 млн. лева се осигуряват по ОП "Околна среда" за изграждане на канализационната инфраструктура по Черноморието. 3,5 млрд. лева са средствата за обектите, които ще бъдат подпомогнати. До края на 2014 да можем да се похвалим с една модерна инфраструктура, която да предоставим на туристите", каза зам.-министърът Ивелина Василева.

"За мен е гордост за екипа и общинска администрация, за всички които работихме по този проект за хванем последния влак и да подпишем днес проекта. Созопол се нуждае от пречиствателна станция. Много пъти ни беше задаван този неприятен въпроос: Къде се изсипват отпадните води? След 2,5 години ще можем да кажем, че се изсипват на миля и половина навътре в морето пречистени. Предстоят ни тежки моменти за гражданите на Созопол. Основните артерии ще бъдат разкопани. Преедстоят ни много тежки 7-8 месеца. Трябва да направим колекторите, дълбоководното заустване и пречиствателната станция. Смятам, че първия етап ще бъде готов до 10-ти юни 2013 година", каза кметът на общината Панайот Рейзи. Той подари на екологичния министър почетния знак на общината и книга с историята на Созопол.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова