Spaseni2

Spaseni2

78% от спасените при водни инциденти във Варна са деца

концесионерите, медицинските екипи започнаха работа на 1 юни. Всъщност двата реанимобила обикаляха курортите още от 10 май, а постоянно заработиха от 15 май. Медицински пунктове бяха разкрити на 28 плажа в "Златни пясъци", "Кабакум", "Св. Константин", Варненските плажове до "Аспарухово", съобщава д-р Иван Иванов.
За обслужването на пунктовете през лятото работиха 3 реанимобила – два за курортите и един за Варна с четирима шофьори. Медицинските екипи се състояха от 55 специалисти: 14 лекари – реаниматори, двама фелдшери и 35 медицински сестри, като екипът бе по-многоброен от този през миналата година. Д-р Иванов осигури на всички мобилни телефони за непрекъсната връзка между екипите.
Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ при водни и неводни инциденти на плажовете е напълно безплатна за пациентите. Консумативите и медикаментите са за сметка на ДКЦ 1 "Света Клементина". Специална благодарност ръководството отправя към концесионерите, които създадоха отлични условия за работа. Част от пунктовете бяха основно ремонтирани, а друга – изградени изцяло наново, тъй като бяха разрушени от морските вълни през зимата. Освен с концесионерите, екипите работеха в тясна колаборация със спасителите и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ /Бърза помощ/ при по-тежките инциденти.
Благодарение на съвместните усилия през сезона бяха спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край в охраняемите зони и в работно време. Имаше и доста спасени давещи се на неохраняеми плажове и след работно време.
През 2012 г. водните инциденти са били 24 г., от които 5 давения на деца са били масови. Неводните инциденти този сезон са били стотина, от които 17 хипертонични кризи, 20 колабирали, от които 8 случая във водата, 30 алергични шока от ужилване от оси и други.
Статистиката сочи, че 78 % от спасените са били деца до 18 години, което е повече спрямо предходната година. 22 % от давещите са възрастни над 19 години, като данните показват, че водните инциденти са били три пъти по-малко от 2011 г. Така медицинските екипи на ДКЦ 1 и спасителите по плажовете през 2012 г. са спасили три пъти по-малко удавници. Повечето от децата са били без родители или придружители. Много често плажуващите не спазваха указанията на табелите и спасителите и продължаваха да влизат в морето при забранителен флаг. Така на Златните само за един ден бяха спасени 15 давещи се – всичките чужденци германци, поляци, руснаци и скандинавци, повечето с употреба на алкохол. Същият ден извън работно време бяха спасени 4 деца между 12 и 15 години от лагер, но без придружител.
Вече няколко години, поради многото инциденти и лоша дисциплина на плажа, д-р Иван Иванов повдига въпроса за създаването на плажна полиция, която да санкционира финансово нарушителите, което би подобрило дисциплината и намалило тежките инциденти.

Днес+