DSC_2091

DSC_2091

8 фирми глобени с по 10 000 лв. за неизплатени заплати

да платят глобите, вместо да обяснят причините за забавените изплащания на трудовите възнаграждения и да предоставят план за разсрочено погасяване", каза шефът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

От следващия месец започват масови проверки на строителните обекти в областта. Само в Слънчев бряг техният брой е 20. Става въпрос за строителство на хотели.

Според Васков кризата е дисциплинирала работниците. Ако преди две-три години, работодателите са били склонни да плащат глобите за работниците си, които не спазват изискванията за безопасност на труда и не носят каски, то сега тези, които нарушават обикновено биват освобождавани и на тяхно място се наемат други, които чакат.

332 проверки са извършили служителите на Инспекцията за 45 дни. Проверени са 312 предприятия, 60 от тях за първи път се проверяват. Най-много са проверките на търговски обекти - 100, следвани от ресторанти - 43, проверени са 6 хотела и други. Констатирани са 1 279 нарушения и са издадени 1 233 предписания. Най-много актове - 41 са съставени на фирми от строителството, 24 за фирми заети в сферата на търговията, 15 на собственици на ресторанти и други.