KorabIna

KorabIna

8000 се подписаха в подкрепа на арестуваните българи от "Ина"

всеки ден от 9 до 19 часа дежурят пред подписката, разположена в градинката зад Драматичния театър "Стоян Бъчваров" в центъра на града. Близките на моряците обвиняват Министерство на външните работи в бездействие. Те не могат да се свържат и с шефът на фирмата, която ги изпраща на кораба Георги Мишков. 
Роднините се молят единствено българите да се върнат живи и здрави у дома си. 

Днес на площад "Независимост" бе иницииран протест в тяхна защита. На него обаче не присъстваха близките на моряците. Те обясниха, че митингът е организиран от друг човек, а те са били погрешно информирани за мястото на което ще се състои срещата. Близките определиха като провокация и информацията във "Фейсбук", че ще дойдат с камъни.

"Баща ни е на 67 години. Качи се на кораба "Ина" за около 20 дни, за да замести колега, който да излезе в отпуска“, разказват синовете. По техни данни, българите са неправомерно задържани от гръцките власти. Отговорност за товара на кораба носят корабособственикът и капитанът, останалите моряци не, заяви Христо Петров, който също е капитан. 

Припомняме, че шестима български моряци от кораба "Ина" бяха арестувани на 23 юни в Гърция. Обвинени са, че са карат незаконен товар. Петима от тях бяха освободени под парична гаранция без право да напускат Нафлио, на 150 км от Атина. Помощник-капитанът Недялко Петров е в затвора заедно с капитана Валентин Вортояков от Украйна.

Близките на моряците са разкрили и дарителска сметка, тъй като за да наемат адвокат са им необходими най-малко 12 000 евро, твърдят самите те. 
Сметките са: 

Христо Недялков Петров

Пощенска банка
SWIFT: BPBIBGSF

IBAN: BG61 BPBI 7945 4064 9759 01 – BGN

IBAN: BG08 BPBI 7945 4164 9759 01 – USD

IBAN: BG43 BPBI 7945 4464 9759 01 - EUR

Днес+