DSC_6822

DSC_6822

А къде са депутатите?

И този път водната стихия отне човешки живот - този на 39-годишна жена.

В началото на септември рекордните за тогава дъждове оставиха хора без дом, наводниха рибарските къщи в Ченгене скеле, а силният вятър отнесе лодки в морето, повредена бе инфраструктура и пътища на юг от Бургас. Тогава десетки кандидати за народни представители от ГЕРБ обуха ботушите и отидоха по места, за да разчистват домовете и да помагат на нуждаещите се. В акцията се включиха и някои кандидат-депутати от коалиция "БСП - лява България". Кандидатите за 43-то Народно събрание близо седмица обясняваха чрез медиите кой на колко хора е помогнал, какви средства е осигурил и каква площ е разчистил със собствените си ръце.

40 дни след бедствието, областта е покосена отново. Следа от хората, които участваха в разчистването тогава обаче няма. Днес те ще положат клетва като избрани депутати в новия български парламент, съгласно волята на избирателя. Явно през уикенда, вместо да прояват отново своята безкористна подкрепа и помощ за нуждаещите се, те стягаха куфарите за столицата.

И вместо на помощ от депутатите, община Бургас търси такава от доброволци, които да се включат в акцията за справяне с последствията от бедствието. Дай Боже това да е последното природно предизвикателство, с което да се справят жителите на областта.