DSC_6168

DSC_6168

Ако сработи преференцията, Маджарова става депутат

Втори бургаски многомандатен избирателен район, поставената под номер 9 в листата на ГЕРБ - Снежина Маджарова може да стане депутат в 43-то Народно събрание.

На изборите за Европейски парламент двама души станаха депутати благодарение на преференцията. Единият - Светослав Малинов от листата на Реформаторския блок влезе в ЕП, след организирана кампания за преференциално гласуване. Малинов бе втори в листата, след водачката Меглена Кунева. Другата листа, при която преференцията пренареди листата бе тази на "Коалиция за България". Поставеният под №15 - Момчил Неков успя да измести дори водача - Сергей Станишев по получени гласове. Той бе поставен под №15 в листата, а при тегленето на жребия на "Коалиция за България" се падна бюлетина със същия номер.DSC_3643

Само в две партии в Бургас открито заявиха, че не се страхуват от преференции, напротив чрез тях кандидатите в листите ще покажат, какво могат. Това бяха водачът на Реформаторският блок - Костадин Марков и водачът на България без цензура Стефан Кенов. Представителите на останалите участници в предизборната кампания твърдят, че няма да водят кампания с акцент - преференциален вот.

След тегленето на жребия за разпределението на местата в бюлетината, на ГЕРБ се падна №9. Под този номер в листата е Снежина Маджарова - депутат в 42-то Народно събрание и кандидат за втори мандат. При получаване на 7% подкрепа с преференциален вот Маджарова може да си осигури място в парламента. Коалиция "БСП - лява България" ще се яви на изборите на 5-ти октомври под №22. Ако и този път членовете на БСП зачеркнат в двете квадратчета №22, то сложената под този номер в листата Радослава Карагьозова може да се окаже депутат. Жребият, теглен в ЦИК определи 14 позиция в бюлетината за АБВ. Под този номер в бургаската листа е Деница Друмева.

В коалиция "Патриотичен фронт" (НФСБ - ВМРО) ще избегнат отчасти преференциалното гласуване. Те регистрираха листа от 16 кандидат-депутати. Номерът на тяхната бюлетина обаче е 24. Това прави невъзможното дублиране на две цифри в една бюлетина. За сметка на това и тук преференцията не е изключена, но за 16-те включени в листата.

България без цензура е под №13. В тази листа определено ще има преференциален вот, но едва ли той ще бъде в полза на поставения под номер 13 Станислав Гърков.

Ако членовете на ДПС нарушат строгата партийна повеля и гласуват по съвет или "по грешка", то един преференциален вот може да изпрати поставената под номер 18 в листата Елван Аттила в парламента. 18 е номерът на бюлетината на ДПС.

Може би най-изразен ще бъде преференциалният вот в листата на Реформаторския блок. Те ще се яват на изборите под номер 7. Под този номер в листата е Стоян Колев (на снимката) от СДС Айтос, бивш кандидат за кмет на града.

До изборите остава месец. Как ще гласуват избирателите ще стане ясно на 5-ти октомври.