Анна Янишевска - Фрачек, заместник-посланик в посолството на Република Полша в София (в средата) и Явор Жеков - член на УС на Българска стопанска камара в разговор преди началото на форума. Снимки Авторът

 Анна Янишевска - Фрачек, заместник-посланик в посолството на Република Полша в София (в средата) и Явор Жеков - член на УС на Българска стопанска камара в разговор преди началото на форума. Снимки Авторът

Водещи полски фирми в областта на зелените технологи и кръговата икономика споделиха опит на форум в Бургас. Двустранната среща се организира от Търговско-индустриална камара - Бургас съвместно с посолството на Република Полша в София и Полското министерство на климата и околната среда. Бизнес форумът бе на тема: "Кръгова икономика". Той бе открит от председателя на ТИК - Жорж Дерелиев.

В срещата участваха и представители на бургаския бизнес, както и на държавни, и на общински институции. Участниците във форума бяха поздравени от зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов и от зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Станимир Апостолов. В срещата се включиха и Павел Маринов - директор на Регионална инспекция по околната среда и водите, проф. Севдалина Турманова - зам.-ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров", Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, представители на общините - Поморие и Созопол. Възможностите за бизнес и изполването на зелените технологии в Бургас бяха презентирани от двамата зам.-кметове - по образование - Михаил Ненов и по екология - Весна Балтина.

"Благодаря от името на нашите членове, че избрахме Бургас за тази среща с представители на полския бизнес", каза Видка Вълчева - зам.-председател на ТИК и модератор на срещата.

Приветствие към всички отправи и Анна Янишевска - Фрачек, заместник-посланик в посолството на Република Полша в София. Страната отбелязва 20 години от влизането си в Европейския съюз, а от 1-ви януари 2025 година ще поеме шестмесечното председателство на Съвета на Съюза. В Полша има 1000 предприятия за преработване на отпадъци и отпадни води.

Полските фирми, които участваха в двустранния форум в Бургас, разчитат на подкрепата на правителството на своята страна. Проектът "Greenev" подпомага малки и средни предприятия. Включените в проекта компании са оценени от независими експерти. Те получават институционална подкрепа, обучения, участие в семинари и възможности за създаване на междудържавни връзки.

В Полша има 34 компании, които се занимават със зелени технологии, за които държавата организира участие в мисии в чужбина и те получават правителствената подкрепа. Част от тях участваха в срещата в морския град, която се организира с подкрепата и на Министерството на климата и околната среда на Република Полша.

Представителите на тези фирми презентираха дейностите си, свързани със зелените технологии и кръговата икономика. Те дават решения при строителството на устойчиви сгради; произвеждат резервоари за съхранение на опасни течни материали; технологии за намаляване на вредните емисии; соларни панели за зарядни станции за мобилни устройства; технологии за управление на утайки; третиране на опасни води; някои от тях се занимават с научно-изследователска дейност и търсят нови партньорства. Във форума участваха полските компании - "System3e", "Petroster Serwis", "Agata", "Seedia", "Ekotop", "Dagas", "Idealbin", NTIS, "Symbiona", "Biocontrol", "For Tu Fruits".

Галерия