DSC_4627

DSC_4627

Алек Попов с първата награда "Четящият човек"

Той се организира от верига книжарници "Хеликон" и община Бургас.DSC_4682

През следващите няколко дни градът ще се превърне в столица на книгата и вече си има заслужено кмет - в лицето на Алек Попов. Всяка година "изборът" ще бъде различен и в рамките на няколко дни морския град ще бъде управляван от пищеш градоначалник. Настоящият довършва в Бургас новата си книга. "Няма да се прибера в София, докато не свърша с писането", призна Алек Попов, след като получи наградата и я посвети на своите роднини от Бургас.DSC_4752

"С "Хеликон" ме свързва дългогодишно приятелство. През всичкото това време аз пишех книги, те ги продаваха. Те играят голяма роля във възраждането на българската книга", каза авторът на "Мисия Лондон".

Официалното откриване събра четящи бургазлии в Летния театър на града. Празникът продължи с концерт с участието на Валди Тотев и Дими Димитрова, последнани от музикантите от "Атлас". Те изпяха познати парчета по стихове на български и световни автори - "Един живот" по текст на Михаил Белчев, "В навечерие", "Футуролог" по стихове на Миряна Башева, "Петък полунощ" по стихове на Александър Петров, "Играта свърши", "Капки от любов".

Фестивалът продължава до 9-ти август с прожекция на филма "Светът е голяме и спасение дебне отвсякъде" на "Охлюва", с два моноспектакъла в драматичен театър "Адриана Будевска".

Тази вечер от 22.00 часа е нощта на книжарницата. "Хеликон" отваря врати за премиера на новата книга на Бойко Богданов, много музика и изненади.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова