Алексиев: "Транс Болкан Пайплан" дава грешна информация за въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от "Натура 2000" (ОСВ) за инвестиционно предложение "Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис" за участъка от нефтопровода, който преминава през територията на страната ни. От българския клон на заинтересованата от реализацията на проекта компания "Транс Болкан Пайплайн Б.В." заявиха, че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС.

"Твърденията на проектната компания "Транс Болкан Пайплайн", че изискването на допълнителна информация е част от процедурата за ОВОС не са верни, тъй като до такава процедура се стига единствено и само при поставяне на отрицателна оценка на доклада, т.е. проекта не отговаря на редица важни изисквания, като мотивите за връщането са подробно описани в писмо на МОСВ до възложителя", коментира зам.-председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Иван Алексиев. Народният представител от ГЕРБ разясни и последващите етапи на процедурата: "Възложителят разполага със срок до два месеца от получаване на бележките да отстрани посочените пропуски и да представи в МОСВ допълнени доклади по ОВОС и по ОСВ за нова оценка на качеството. Срокът за тази оценка е 30 дни след внасянето на допълнените доклади в МОСВ. Само ако двата доклада бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС - организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия".

"След оценката на МОСВ смятам, че вече на всички в страната стана ясно защо хората от нашия регион протестирахме толкова остро срещу реализацията на този петролопровод", коментира областният ръководител на ПП ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.