Znak

Znak

Ален мак ще има канализация

съобщиха от Община Варна. Инвестицията е част от втория етап на мащабния проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в Златни пясъци, който е на обща стойност 37,1 млн. лева. Средствата за проекта са по Оперативна програма "Околна среда", като съфинансирането на Община Варна е в размер на 8,4 млн. лева.

Предвидено е изграждане на 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина около 5 км, с 265 отклонения. Отпадъчните води от тях ще бъдат включени в действащи колектори, заустени в ПСОВ "Златни пясъци".

"Знаете, че в зоната около Ален мак има регистрирани свлачищни процеси, които се задълбочават от септичните ями на сградите. С изграждането на канализацията ще решим този проблем", обясни кметът на Община Варна Иван Портних.

Кметът припомни, че този проект единствен бе фазиран от предния програмен период. След реконструкцията и разширението, ПСОВ "Златни пясъци" ще може да поема натоварване до 72 122 еквивалент жители. Ще бъде осигурено необходимото пречистване на отпадните води, включително отстраняването на общ азот и фосфор. След това те ще бъдат отвеждани чрез дълбоководното заустване, изградено през 2014 г., на 2200 м в морето. Очаква се новата пречиствателна станция да е готова за сезон 2019.