Avren

Avren

Англичаните продават имотите си и бягат от България

Британската инвазия в селото, на около 40 километра от Варна, започва през 2003 година. Повечето англичани купуват с цел да препродадат на по-висока цена след влизането ни в Евросъюза. Близо 70 семейства обаче се заселват целогодишно в Аврен. С последната вълна - преди 4 години тук идва и пенсионерката Друсила Смит.

"Дойдох заради парите. Не исках да съм пенсионер, обречен на нищета в Англия, защото разчитам само на държавната пенсия, която там не стига за нищо. Тук с тези пари наистина мога да се радвам на живота. Обзаведох хубава къща с прекрасен изглед, а и мога да си позволя ресторант, когато поискам", казва Друсила.

Обяснява още, че сънародниците й са си тръгнали предимно заради кризата - особено по-младите, които не са имали постоянен доход. Англичаните, очаквали висока доходност от имотите си пък, остават разочаровани.
"По-голяма част от инвеститорите са с ипотечни кредити и са в невъзможност да си плащат ипотечните вноски", казва Николай Ставрев, брокер на недвижими имоти.
Други си тръгват заради престъпността - много къщи са разграбени, а чужденците са разочаровани от администрацията и невъзможността на държавата да ги защити. И така се стига до замиране на пазара.

"2006-7ма достигаше до 25-30 хиляди евро цени за стар селски имот. Сега почти няма продажби на стари селски имоти, на пазара в момента са единствено българи и руснаци, които купуват нови имоти", допълва още Ставрев.

Дурсила Смит от своя страна се оплаква от неподдържаните улици и занемаряването на селото от страна на управляващите го. Според Емануил Манолов, който е кмет на Аврен, имот, който струва десетки или стотици хиляди евро, би било редно да има подходяща инфраструктура около него.
"Точно и в тая насока ще работи общината - подобряване на инфраструктурата на населените места и повишаване на обществената безопасност и охраната на тези имоти", казва той.
Надеждите са на мястото на англичаните да дойдат руснаци. 

Десислава Кръстева

Днес+