FestivalV

FestivalV

Анимация от Катар с премиера на феста във Варна във Варна пристигна неговият режисьор – американката от египетски произход Рахаб Ел Елеуали.

От дълги години Рахаб живее и работи в САЩ, но през последните години ангажиментите й са свързани с филмовия институт Доха – първата международна организация в Катар, свързана с финансирането и продуцирането на филми, както и с професионалното обучение на млади автори от Близкия изток. Във Варна чаровната дама е дошла със специална мисия – не само да представи своя филм и своя Египет, но и да покаже развитието на анимационното изкуство в Сирия, Мароко, Ирак и Катар.  
Рахаб Ел Елеуали: "Имаме огромен потенциал от прекрасни, талантливи и отлични творци. Хубавото е, че и при нас вече има хора и институции, които да продуцират и да финансират изкуството на тези талантливи автори. В Доха институт не само насърчават младите хора за правят късометражно кино, но организацията вече продуцира и финансира много големи продукции и пълнометражни филми". 
"Дъжд" ще ни разкаже история от катарския фолклор. 13-минутната анимация е базирана на оригинална притча от областта Голф. "Идеята е не просто да покажа една приказка от Близкия изток, а по скоро да разкрия историята, която стои зад видимите неща. Защото тя ще докосне сърцата", разказа Рахаб. "Дъжд" е направен с техниката на силуетната анимация – на екрана не се виждат лица или фигури, а само очертания. Над лентата са работили 7 автори от 7 различни държави. Една от тях е Хейди Ашман, продуцент на филма.
Авторът на музиката в "Дъжд" е британският композитор Нитън Сони, носител на множество международни музикални награди. Рахаб е прекарала няколко месеца в Лондон за да работят заедно върху филма. При техниката на силуетната анимация, когато не се виждат лица и форми, е много трудно да се предаде емоцията. Затова музиката е много важна при този вид анимиране.
"Дъжд" ще има две прожекции на 8-мия анимационен фестивал. Едната е днес, в колекцията "Най-доброто от света на анимацията", която започва в 12.30 в Зала 1. Утре от 14 часа в Зала 2 е втората прожекция, на която ще бъдет представени и още 2 заглавия от близкоизточното кино. 
Ето и програмата на фестивала днес:
13 септември (четвъртък)
10.00 10-конкурсна програма "Анимация за деца", Зала 1
11.00 Програма на студио ШАР, Зала 1
12.30 Панорама "Най-доброто от света на анимацията", зала 1
14.00 Лекция на Пиер Азуелос "Музика и анимация", вход свободен
15.30 Програма университети: Animation Workshop – Дания, вход свободен
16.30 Програма членове жури: Марина Росе(Швейцария), Николай Тодоров(България), зала 2
18.00 Ретроспектива Пенчо Богданов, зала 1, вход свободен
19.00 11-та конкурсна програма "Късометражна анимация", зала 1
20.30 12-та конкурсна програма "Дългометражна анимация" - "Бръчки", зала 1