IMG_4407

IMG_4407

Автори от България и Австрия на Лятна академия в Ахтопол  е общоакадемичен проект на Националната художествена академия. Целта на проекта е да бъдат създадени произведения в областта на скулптура от дърво, камък и метал.

Специфичното в работата на творците в настоящото издание е, че участващите ръководители на екипи са преподаватели в различни специалности, но имат афинитет към материал, форма и обем. Това създава предпоставка да се реализират произведения с по-различни творчески виждания и послания. Скулптурните пластики ще бъдат изпълнени в рамките на симпозиума и експонирани пространството на творческата база на НХА, град Ахтопол. Това ще допринесе за естетизирането на града и ще спомогне за развитието на културния туризъм. В нея тази година участват: доц. Ева Мьозенедер от Залцбург, Австрия – участник в редица международни изяви и собственик на графично студио, оборудвано за графичен печат. От 1990 доцент към департамент "Графика" към университет "Моцартеум", Залцбург, Австрия; проф. Николай Драчев – декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател в специалност "Стенопис", НХА; проф. Георги Георгиев – декан на Факултета за приложни изкуства и преподавател в специалност "Дизайн на порцелан и стъкло", НХА; проф. Светозар Бенчев – зам.-декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател по рисуване в НХА; проф. Красимир Джидров – преподавател в специалност "Керамика", проф. Валентин Колев – преподавател по живопис и композиция в специалност "Живопис", НХА; асистент Васил Колев – преподавател по графика в специалност "Графика", НХА. 

На 12 септември от 11:00 часа в Творческата база на академията, Гръцко училище в Ахтопол, в присъствието на кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев, кмета на Ахтопол, инж. Атанас Желязков, ректора на НХА, проф. Светослав Кокалов и представители на ръководството на НХА ще бъдат представени резултатите от работата на екипите и официално открита скулптурната експозиция. Участниците ще получат сертификати за участие. 

Международната Лятна академия – Ахтопол 2013 се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол.